Tempo metabolizmu to tempo, w jakim przyjmowane pożywienie zostanie spalone. Tempo metabolizmu może mieć dwa stany: podstawowy (stan w którym dużo kalorii zużywane jest na utrzymanie organizmu przy życiu) oraz  niski/wolny (stan, w którym potrzeba mało kalorii do podtrzymania funkcji życiowych). Procesy metaboliczne organizmu zależą od szeregu czynników, zarówno genetycznych jak i środowiskowych (np. rodzaj diety, w tym spożycie poszczególnych rodzajów tłuszczy). Bardzo ważnym czynnikiem mającym ogromny wpływ na tempo metabolizmu oprócz diety jest regularna aktywność fizyczna. Można to porównać do ognia – jeżeli będziemy dmuchać w ogień będzie się on lepiej palił. Porównywalne zjawisko zachodzi w komórkach naszego organizmu ponieważ podczas wysiłku fizycznego (zwłaszcza aerobowego) zwiększa się pobieranie powietrza czy tlenu, a to z kolei zwiększa tempo metabolizmu. Ćwiczenia aerobowe obejmują: chodzenie, bieganie, pływanie, jazdę na rowerze, skakanie na skakance, jazdę na łyżwach i rolkach. Należy też mieć na uwadze fakt, iż wysiłek prowadzi do zwiększenia masy mięśniowej, co pozwala na zwiększenie liczby mitochondriów, które są traktowane w organizmie jak „piece spalające kilokalorie”..