Coś dla miłośników kokosanek i zdrowego odżywiania – przedstawiany przepis na dietetyczne kokosanki!

Składniki:

  • 70 g płatków owsianych górskich
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 400 g mleczka kokosowego o obniżonej zawartości tłuszczu (najlepiej 6-7% tłuszczu)
  • 10-15 g ksylitolu lub cukru kokosowego
  • 25 g mąki kokosowej
  • do dekoracji: cukier kokosowy

 

Sposób przygotowania:

W rondelku podgrzewamy mleczko kokosowe razem z płatkami owsianymi, wiórkami i ksyliotem aż do zagotowania. Następnie dodajemy małymi porcjami mąkę kokosową i intensywnie mieszamy, tak aby powstała gęsta masa. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy uformowane kuleczki na kształt kokosanek (można użyć łyżki lub wyciskacza do ciastek). Posypujemy kokosanki cukrem kokosowym. Umieszczamy w piekarniku i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15-22 min (w zależności od wielkości kokosanek).