Tym razem coś dla miłośników buraków – przedstawiamy przepis na carpaccio z buraka!
Składniki:
- 140 g (1 sztuka) buraka
- garść rukoli
- 10 g (1 łyżka ) orzechów pinii
- 50 g sera feta 12 % tłuszczu
- 2 -3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka miodu
- pół łyżeczki-łyżeczka musztardy z gorczycą
- łyżka octu balsamicznego lub łyżeczka kremu balsamicznego
- pierz
- sól himalajska
Sposób przygotowania:
Ugotowanego buraka (można użyć także buraków gotowanych, pakowanych próżniowo dostępnych np. w Lidlu) pokroić w cieniutkie plastry. Układać na rukoli, całość posypać kosteczkami fety i orzechami pinii. Skropić sosem na bazie oliwy, musztardy i miodu (wymieszać wszystkie składniki) oraz kremem balsamicznym. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem i solą himalajską.
Podawać z pieczywem pełnoziarnistym (najlepiej w formie grzanek).