Składniki:

  • 120 g jaj (2 sztuki)
  • 15 g mąki gryczanej (1 czubata łyżka)
  • 50 ml mleka do 2 % tłuszczu (1/4 szklanki)
  • 10 g oliwy z oliwek (1 łyżka)
  • 20 g cebuli (3 plastry)
  • 40 g sera feta 12 % tłuszczu (4 plasterki)
  • garść liści szpinaku baby
  • 100 g pomidora (1/2 sztuki)
  • 3 oliwki czarne

Sposób przygotowania:

Jajka zblendować z mlekiem, mąką gryczaną, trzema plastrami fety oraz liśćmi szpinaku. Doprawić przyprawami wedle uznania (proponowane: sól himalajska, pieprz ziołowy, bazylia). Na oliwie z oliwek podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę, wlać masę jajeczną i usmażyć omlet (warto użyć pokrywki dla równomiernego ścięcia się jaj lub przewrócić omlet na drugą stronę). Udekorować na talerzu oliwkami, kawałkami pomidora, liśćmi szpinaku oraz kawałeczkami fety.