Składniki:
- 120 g jaj (2 sztuki)
- 15 g mąki gryczanej (1 czubata łyżka)
- 50 ml mleka do 2 % tłuszczu (1/4 szklanki)
- 10 g oliwy z oliwek (1 łyżka)
- 20 g cebuli (3 plastry)
- 40 g sera feta 12 % tłuszczu (4 plasterki)
- garść liści szpinaku baby
- 100 g pomidora (1/2 sztuki)
- 3 oliwki czarne
Sposób przygotowania:
Jajka zblendować z mlekiem, mąką gryczaną, trzema plastrami fety oraz liśćmi szpinaku. Doprawić przyprawami wedle uznania (proponowane: sól himalajska, pieprz ziołowy, bazylia). Na oliwie z oliwek podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę, wlać masę jajeczną i usmażyć omlet (warto użyć pokrywki dla równomiernego ścięcia się jaj lub przewrócić omlet na drugą stronę). Udekorować na talerzu oliwkami, kawałkami pomidora, liśćmi szpinaku oraz kawałeczkami fety.