Dziś danie główne dla miłośników ryb i sezonu szparagowego:)
Składniki:
– 120 g halibuta
– 5 sztuk zielonych szparagów
– 5 g (1 łyżeczka) oliwy z oliwek
– 180 g (2-3 sztuki) ziemniaków
– łyżka kaparów
– 120-150 ml (2/3 szklanki) mleka 2 %
– 5 g (1 łyżeczka ) mąki pszennej/orkiszowej
– łyżka masła
– przyprawy do smaku: przyprawa do ryb cytrynowa, świeżo mielony pieprz, sól himalajska, pieprz biały
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić a następnie zblendować z dodatkiem mleka (3-4 łyżki) na puree. Dodać do smaku świeżo zmielonego pieprzu oraz soli himalajskiej.
Halibiuta przyprawić przyprawą cytrynową do ryb, świeżo mielonym pieprzem oraz solą himalajską i zapiekać w papierze pergaminowym w piekarniku w temperaturze około 200 st. C przez 15 -20 minut.
W tym czasie odłamać końcówki zielonych szparagów, obrać obieraczką do warzyw (w przypadku cienkich szparagów nie ma konieczności obierania) i gotować 2-3 minuty w osolonej wodzie. Przed podaniem podsmażyć szparagi na oliwie z oliwek, przyprawić świeżo mielonym pieprzem.
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, stale mieszając wlewać małymi porcjami mleko, mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji , na koniec dodać kapary, przyprawić do smaku białym pieprzem.