Mamy dla Was prosty przepis na dietetyczną pizzę na cienkim orkiszowym spodzie??? . Możemy ją jeść bez wyrzutów sumienia gdyż jest znacznie lepszą alternatywą dla zwykłej pizzy? Zaproponowałyśmy wersję z oliwkami, suszonymi pomidorami i papryką lub pomidorkami koktajlowymi??

CIASTO???:
Mąka orkiszowa 250 g
Drożdże 25 g
Sól – do smaku
Cukier trzcinowy 1/3 łyżeczki
Mleko 100 ml
Oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki

DODATKI???
Passata pomidorowa 300 ml
Cebula – do smaku
Mozarella light 150 g
Pieczarki 7 mniejszych sztuk
Suszone pomidory w oliwie 5 sztuk
Oliwki 5 sztuk
Papryka 70 g (1/3 sztuki) lub Pomidorki koktajlowe 8 sztuk
Oliwa z oliwek do passaty- 5 g (1 łyżeczka)

Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć, rozpuścić w letnim mleku, dodać cukier i 1 czubatą łyżkę mąki. Całość dokładnie wymieszać, zostawić na 20 minut do wyrośnięcia zaczynu.
Po tym czasie dodać pozostałą mąkę (najlepiej wcześniej przesiać ją przez sito), oliwę z oliwek i wyrabiać ciasto przez około 5 minut. Zostawić do wyrośnięcia na około 20-25 minut . Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i przełożyć na blaszkę, rozgniatając palcami, aby ciasto zakryło całą powierzchnię, lub rozwałkować cienko i ułożyć na formie.
Sos pomidorowy: Na oliwie podsmażyć czosnek, cebulkę, dodać ulubione zioła i passatę.
Ciasto posmarować przygotowanym sosem pomidorowym, ułożyć na nim składniki (plastry pieczarek, papryki/połówki pomidorków koktajlowych, plasterki suszonych pomidorów, oliwek) i posypać startą na grubych oczkach mozzarellą. Piec w 180 stopniach ok. 15 min (w zależności od grubości ciasta).

Smacznego!