• ,

    TŁUSTY CZWARTEK i pączki! Czy wiesz ILE ma KALORII?

    Tłusty Czwartek – już sama nazwa kryje w sobie prawdę, której właśnie w tym dniu chcielibyśmy uniknąć. Kończący się okres karnawału, hucznie podkreślany ostatnią zabawą, stał się w naszej kulturze dyspensą dla objadania się jednym z największych wrogów naszej zdrowej diety ...

    Kontynuuj czytanie »

  • Co to jest tempo metabolizmu?

    Tempo metabolizmu to tempo, w jakim przyjmowane pożywienie zostanie spalone. Tempo metabolizmu może mieć dwa stany: podstawowy (stan w którym dużo kalorii zużywane jest na utrzymanie organizmu przy życiu) oraz  niski/wolny (stan, w którym potrzeba mało kalorii do podtrzymania funkcji ży...

    Kontynuuj czytanie »

  • Kto może jeść arbuza?

    Miąższ arbuza składa się w 92 % z wody, resztę natomiast stanowią węglowodany i błonnik pokarmowy. Arbuz jest też źródłem B-karotenu, kwasu foliowego, likopenu, potasu, witaminy C i B6. Jego kolejnym atutem jest niska wartość energetyczna, 100 g arbuza zawiera około 30 kcal! Doskona...

    Kontynuuj czytanie »

  • Dlaczego warto włączyć do diety koktajl?

    Dlaczego koktajle jogurtowo-owocowe powinny być codziennym rytuałem w naszej diecie? To właśnie one stanowią cenne źródło witamin, błonnika, probiotyków i substancji bioaktywnych (antyoksydantów) korzystnie wpływających na Twój organizm. Przykładowy przepis na koktajl truskawkowo-ba...

    Kontynuuj czytanie »

  • Herbata z cytryną – czy szkodzi?

    W Internecie roi się od doniesień, iż połączenie herbaty z cytryną jest szkodliwe.  Dlaczego? Za niekorzystne oddziaływanie tego połączenia na nasz organizm odpowiada powstający cytrynian glinu. Liczne badania donoszą, iż spożycie glinu znacząco zwiększa ryzyko wystąpienia Alzheim...

    Kontynuuj czytanie »