• Kto może jeść arbuza?

    Miąższ arbuza składa się w 92 % z wody, resztę natomiast stanowią węglowodany i błonnik pokarmowy. Arbuz jest też źródłem B-karotenu, kwasu foliowego, likopenu, potasu, witaminy C i B6. Jego kolejnym atutem jest niska wartość energetyczna, 100 g arbuza zawiera około 30 kcal! Doskona...

    Kontynuuj czytanie »

  • Dlaczego warto włączyć do diety koktajl?

    Dlaczego koktajle jogurtowo-owocowe powinny być codziennym rytuałem w naszej diecie? To właśnie one stanowią cenne źródło witamin, błonnika, probiotyków i substancji bioaktywnych (antyoksydantów) korzystnie wpływających na Twój organizm. Przykładowy przepis na koktajl truskawkowo-ba...

    Kontynuuj czytanie »

  • Herbata z cytryną – czy szkodzi?

    W Internecie roi się od doniesień, iż połączenie herbaty z cytryną jest szkodliwe.  Dlaczego? Za niekorzystne oddziaływanie tego połączenia na nasz organizm odpowiada powstający cytrynian glinu. Liczne badania donoszą, iż spożycie glinu znacząco zwiększa ryzyko wystąpienia Alzheim...

    Kontynuuj czytanie »

  • Biegi i właściwa dieta

    Biegi długodystansowe są dyscypliną sportu, która w ostatnich latach zyskuje coraz większe zainteresowanie. Przybywa biegaczy amatorskich, którzy zaczynają od porannego joggingu, aby po kilkunastu miesiącach spróbować swoich sił w półmaratonach i maratonach. Ci, którzy swoją przygod...

    Kontynuuj czytanie »

  • Napoje energetyzujące – czy można je pić bez ograniczeń?

    Zarówno wśród osób dorosłych, jak i młodzieży odnotowano w ostatnich latach wzrost konsumpcji napojów energetyzujących. Popularna używka obfituje w węglowodany łatwo przyswajalne (cukry proste) oraz związki biologicznie aktywne (przede wszystkim kofeinę), których regularna podaż w ...

    Kontynuuj czytanie »