Uczestnictwo w konferencjach naukowych i szkoleniach:
- Szkolenie „Edukator w cukrzycy” organizowane przez Centrum Edukacjii Poradnictwa Żywieniowego Nutri Center w Poznaniu, Wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych nr 2.12/00148/2011
- Szkolenie „Edukator w cukrzycy stopień 2 – żywienie w chorobach współistniejących z cukrzycą” organizowane przez Centrum Edukacjii Poradnictwa Żywieniowego Nutri Center w Poznaniu, Wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych nr 2.12/00148/2011
- Szkolenie SOIT w Warszawie zakończone egzaminem, co pozwoliło na uzyskanie tytułu „Specjalisty przyjaznego Insulinoopornym”
- Szkolenie „Żywienie w chorobach tarczycy” organizowane przez Centrum Edukacjii Poradnictwa Żywieniowego Nutri Center w Poznaniu, Wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych nr 2.12/00148/2011
- Szkolenie „Diagnostyka laboratoryjna w pracy dietetyka” organizowane przez Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej we Wrocławiu, Wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych nr 2.24/00361/2015
- VI Konferencja Zaburzeń Metabolicznych – Najnowsze standardy diagnostyczne i terapeutyczne w Poznaniu
- Uczestnictwo w I Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Rozmiar w Umyśle” organizowanej przez UAM w Poznaniu
- IV Konferencja „Żywienie, Zdrowie i Choroby” we Wrocławiu
- Uczestnictwo w konferencji naukowej „ IV Naukowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Kardiodiabetologicznego” organizowanej przez wydawnictwo Termedia w Poznaniu
- Uczestnictwo w konferencji naukowej „Wybrane aspekty praktyczne w poradnictwie dietetycznym” organizowanej przez Ogólnopolskie Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie
- II Konferencja Uniwersytetu Medycznego „Żywienie – zdrowie i choroby” we Wrocławiu
- III Konferencja Uniwersytetu Medycznego „Żywienie – zdrowie i choroby” we Wrocławiu
- Uczestnictwo w konferencji naukowej „ Międzynarodowy Dzień Chorób Rzadkich” organizowanej przez UM w Poznaniu
- Uczestnictwo w konferencji “Nad-waga, pod-danie. Pod presją kalorii. Psychologiczne rozważania na temat nadwagi i otyłości“, organizowanej przez Sekcję Zaburzeń Odżywiania UAM w Poznaniu
Realizacja projektów badawczych:
mgr dietetyk Sylwia Wrzalska
- Dieta ubogofenyloalaninowa i alternatywne metody leczenia fenyloketonurii.
- Wpływ zachowań żywieniowych u kobiet ciężarnych na masę urodzeniową noworodków.
mgr dietetyk Roma Wojtewicz
- Potencjał antyoksydacyjny racji pokarmowych w świetle zaburzeń gospodarki lipidowej organizmu (Analiza potencjału antyoksydacyjnego diety u osób cierpiących na dyslipidemie).
- Wpływ dodatków bioaktywnych na indeks glikemiczny produktów przeznaczonych do dietoterapii w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej.
Udział w akcjach żywieniowo-zdrowotnych:
- Eksperci specjalistycznych konsultacji w ramach ogólnopolskiej kampanii profilaktyki chorób układu krążenia „Teraz Serce!”
- Eksperci specjalistycznych konsultacji dietetycznych w ramach projektu „Aktywni i Zdrowi”, realizowanego w roku 2018 w ramach PBO (od marca do grudnia) w Poznaniu
- Eksperci specjalistycznych konsultacji dietetycznych podczas akcji profilaktycznej we współpracy z siecią LUX-MED
- Eksperci akcji edukacyjnej z zakresu zdrowego odżywiania we współpracy z marką BioWay
- Wykład „Dzień Seniora – jak powinien wyglądać modelowy talerz?”
- Wykład dla gimnazjalistów w Dniu Zdrowia pt.: „Cała PRAWDA o zdrowym odżywianiu” w Gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Zalasewie
- Konsultacje żywieniowe w ramach tzw. „Dni z Dietetykiem”