Uczestnictwo w konferencjach naukowych i szkoleniach:

  • Szkolenie „Edukator w cukrzycy” organizowane przez Centrum Edukacjii Poradnictwa Żywieniowego Nutri Center w Poznaniu, Wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych nr 2.12/00148/2011
  • Szkolenie „Edukator w cukrzycy stopień 2 – żywienie w chorobach współistniejących z cukrzycą” organizowane przez Centrum Edukacjii Poradnictwa Żywieniowego Nutri Center w Poznaniu, Wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych nr 2.12/00148/2011
  • Szkolenie „Żywienie w chorobach tarczycy” organizowane przez Centrum Edukacjii Poradnictwa Żywieniowego Nutri Center w Poznaniu, Wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych nr 2.12/00148/2011
  • Szkolenie „Diagnostyka laboratoryjna w pracy dietetyka” organizowane przez Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej we Wrocławiu, Wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych nr 2.24/00361/2015
  • VI Konferencja Zaburzeń Metabolicznych – Najnowsze standardy diagnostyczne i terapeutyczne w Poznaniu
  • Uczestnictwo w I Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Rozmiar w Umyśle” organizowanej przez UAM w Poznaniu
  • IV Konferencja „Żywienie, Zdrowie i Choroby” we Wrocławiu
  • Uczestnictwo w konferencji naukowej „ IV Naukowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Kardiodiabetologicznego” organizowanej przez wydawnictwo Termedia w Poznaniu
  • Uczestnictwo w konferencji naukowej „Wybrane aspekty praktyczne w poradnictwie dietetycznym” organizowanej przez  Ogólnopolskie  Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie
  • II Konferencja  Uniwersytetu Medycznego „Żywienie – zdrowie i choroby” we Wrocławiu
  • III Konferencja  Uniwersytetu Medycznego „Żywienie – zdrowie i choroby” we Wrocławiu
  • Uczestnictwo w konferencji naukowej „ Międzynarodowy Dzień Chorób Rzadkich” organizowanej przez UM w Poznaniu
  • Uczestnictwo w konferencji “Nad-waga, pod-danie. Pod presją kalorii. Psychologiczne rozważania na temat nadwagi i otyłości“, organizowanej przez Sekcję Zaburzeń Odżywiania UAM w Poznaniu

 

 

Realizacja projektów badawczych:

mgr dietetyk Sylwia Wrzalska

  • Dieta ubogofenyloalaninowa i alternatywne metody leczenia fenyloketonurii.
  • Wpływ zachowań żywieniowych u kobiet ciężarnych na masę urodzeniową noworodków.

 

mgr dietetyk Roma Wojtewicz

  • Potencjał antyoksydacyjny racji pokarmowych w świetle zaburzeń gospodarki lipidowej organizmu (Analiza potencjału antyoksydacyjnego diety u osób cierpiących na dyslipidemie).
  • Wpływ dodatków bioaktywnych na indeks glikemiczny produktów przeznaczonych do dietoterapii w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej.

 

 

Udział w akcjach żywieniowo-zdrowotnych:

  • Eksperci specjalistycznych konsultacji w ramach ogólnopolskiej kampanii profilaktyki chorób układu krążenia „Teraz Serce!”
  • Eksperci akcji edukacyjnej z zakresu zdrowego odżywiania we współpracy z marką BioWay
  • Wykład „Dzień Seniora – jak powinien wyglądać modelowy talerz?”
  • Wykład dla gimnazjalistów w Dniu Zdrowia  pt.: „Cała PRAWDA o zdrowym odżywianiu” w Gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Zalasewie
  • Konsultacje żywieniowe w ramach tzw. „Dni z Dietetykiem”