Analizę składu ciała przeprowadzamy na specjalistycznym urządzeniu renomowanej marki Tanita.


Dokonywany pomiar metodą bioimpedancji pozwala na określenie procentowej zawartości tkanki tłuszczowej, tkanki mięśniowej, tkanki tłuszczowej zgromadzonej w okolicy najważniejszych narządów tzw. stopień otłuszczenia narządów, będący często przyczyną chorób dietozależnych (otyłość brzuszna, cukrzyca typu II, stłuszczenie wątroby, miażdżyca).

Następnie dokonywane jest omówienie uzyskanych wyników:
1. Masy ciała w odniesieniu do wskaźnika BMI – pacjent dowiaduje się, czy jego waga jest w normie, czy występuje u niego stan niedożywienia/niedowagi, czy też nadwaga/otyłość.
2. Wspomnianej procentowej zawartości tkanki tłuszczowej ogólnej oraz stopień tkanki tłuszczowej okołonarządowej.
3. Wynik procentowej zawartości tkanki mięśniowej.
4. Określenie zapotrzebowania energetycznego, dostosowanego indywidualnie, czyli jaką kaloryczność należałoby dostarczać organizmowi wraz z codziennym jadłospisem do prawidłowego funkcjonowania.