Dlaczego koktajle jogurtowo-owocowe powinny być codziennym rytuałem w naszej diecie?
To właśnie one stanowią cenne źródło witamin, błonnika, probiotyków i substancji bioaktywnych (antyoksydantów) korzystnie wpływających na Twój organizm.

Przykładowy przepis na koktajl truskawkowo-bananowy:

Składniki (na 2 porcje):
• Truskawki – 100 g (1 szklanka)
• Banan – 100 g (1 sztuka)
• Mleko 0,5-1,5 % tłuszczu – 200 ml (niepełna szklanka)
• Jogurt naturalny 2 % tłuszczu – 60 g (2 łyżki)
• Płatki owsiane – 5 g (1 łyżeczka)
• Płatki migdałów – 5 g (1 łyżeczka)
• Orzechy włoskie – 5 g (2 sztuki)

 

Sposób przygotowania:
Zmiksować truskawki i banana razem z płatkami owsianymi, płatkami migdałów i orzechami włoskimi, zimnym mlekiem oraz jogurtem naturalnym. Można dodać również plaster cytryny lub limonki.
Przygotowany koktajl rozlać do szklanek, udekorować owocami. Gotowe!
Walory odżywcze przygotowanego koktajlu:
Banany i migdały są źródłem potasu! Odgrywa on szczególną rolę w diecie chorego z nadciśnieniem tętniczym. Liczne badania naukowe potwierdziły, iż wysokie spożycie potasu wraz z dietą powoduje obniżenie ciśnienia skurczowego nawet o 10 mm Hg oraz rozkurczowego o 5,5 mm Hg.
Mleko stanowi jeden z najbardziej wartościowych pod względem żywieniowym produktów, z uwagi na obecność większości składników odżywczych (nie zawiera jedynie witaminy C, błonnika i żelaza). Najbardziej wskazany jest wybór mleka o obniżonej zawartości tłuszczu, jednak nie do 0% – w mleku obecne są bowiem witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, które mogą być wchłaniane tylko w ich obecności. W przypadku, gdy pojawiają się nieprzyjemne objawy po spożyciu mleka zachęcamy zastąpić je mlekiem sojowym lub mlekiem bezlaktozowym.
Orzechy są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (szczególnie alfa-linolenowego), błonnika, antyoksydantów (witaminy E, selenu), a także wapnia i magnezu. Taki skład sprawia, że mogą działać przeciwmiażdżycowo – ochraniają więc tętnice przed niekorzystnym działaniem cholesterolu. Zaleca się codzienne spożycie kilku sztuk orzechów, takich jak: laskowe, włoskie, arachidowe oraz migdały.
Fermentowane napoje mleczne (jogurty) dostarczają naszemu organizmowi przede wszystkim laktozy (cukier mleczny), białka, wapnia (większa zawartość niż w mleku), a także witamin z grupy B. Szczególną moc nadaje im również obecność bakterii kwasu mlekowego – Lactobacillus i Bifidobacterium. Bakterie te stanowią barierę ochronną dla toksyn i bakterii chorobotwórczych, wspomagają też prawidłową pracę jelit niwelując powstawanie zaparć..