Tym razem coś dla miłośników buraków – przedstawiamy przepis na carpaccio z buraka!

Składniki:

  • 140 g  (1 sztuka) buraka
  • garść rukoli
  • 10 g (1 łyżka ) orzechów pinii
  • 50 g sera feta 12 % tłuszczu
  • 2 -3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki-łyżeczka musztardy z gorczycą
  • łyżka octu balsamicznego lub łyżeczka kremu balsamicznego
  • pierz
  • sól himalajska

Sposób przygotowania:

Ugotowanego buraka (można użyć także buraków gotowanych, pakowanych próżniowo dostępnych np. w Lidlu) pokroić w cieniutkie plastry. Układać na rukoli, całość posypać kosteczkami fety i orzechami pinii. Skropić sosem na bazie oliwy, musztardy i miodu (wymieszać wszystkie składniki) oraz kremem balsamicznym. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem i solą himalajską.
Podawać z pieczywem pełnoziarnistym (najlepiej w formie grzanek).