Na pytanie o najczęstsze śniadaniowe menu, bardzo często pacjenci bez wahania odpowiadają: OWSIANKA.

Wybór bez wątpienia świetny, prosty i zdrowy, jednak analizując szczegóły sposobu jej przygotowywania niejednokrotnie natrafiamy na błędy, które sprawiają że przygotowane śniadanie staje się niepełnowartościowe, lub też zamiast sprzyjać redukcji masy ciała, czy obniżeniu poziomu cukru we krwi, działa wręcz odwrotnie.

Dlatego też postanowiłyśmy rozwiać wszelkie wątpliwości i obalić mity narastające wokół cieszącej się ogromną sławą OWSIANKI?

  1. Wybór płatków

Asortyment sklepowy w tym zakresie jest niemalże nieograniczony- mussli, płatki, fit, zdrowa owsianka mix i wiele innych kuszą kolorowymi opakowaniami. Z reguły w ich składzie znajdziemy cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, kandyzowane owoce, kawałki czekolady, mnóstwo rodzynek, płatki kukurydziane, czy pszenne- czyli dodatki które nie powinny pojawiać się w zdrowym menu. Najbezpieczniejszym wyborem są najzwyklejsze płatki owsiane górskie (nie błyskawiczne), lub płatki orkiszowe, żytnie, gryczane, ryżowe i jaglane. Jeżeli preferujemy gotowe mieszanki mussli, warto przeanalizować skład pod kątem wymienionych wcześniej niechcianych dodatków. W ofertach producentów OneDayMore czy Mojemussli znajdziemy różnorodne kompozycje płatków z liofilizowanymi owocami i orzechami.

  1. Mleko? Jogurt? Woda?

W tym zestawieniu, z reguły najczęstszym wyborem jest: woda- to bardzo duży błąd. Każdy posiłek, który komponujemy powinien zawierać dobre źródło białka. W owsiance może nim być jogurt naturalny, mleko (do 2% tłuszczu) lub kefir/maślanka. Dzięki ich obecności nie tylko wzbogacamy bilans jadłospisu o cenny składnik odżywczy, ale też opóźniamy wchłanianie cukrów z owoców, które użyjemy do owsianki.

  1. Owoce

Tu wybór wydaje się być prosty. Każdy owoc zawiera cenne witaminy …ale nie każdy może pojawić się w naszej diecie. Spośród świeżych owoców powinniśmy unikać bogatych w cukier gronowy winogron, natomiast niewskazane suszone owoce to rodzynki (z tego samego względu co winogrona) oraz żurawina- 50 % jej składu stanowi cukier. W sklepach ze zdrową żywnością coraz częściej możemy znaleźć żurawinę bez cukru – słodzoną naturalnym sokiem jabłkowym, czy ananasowym, którą bez obaw możemy użyć do naszego deseru czy owsianki. Mogą też pojawić się w niej suszone morele, śliwki, daktyle i figi.

  1. Dodatki

Nieobowiązkowe, chociaż mile widziane, są w owsiance dodatki bogate w zdrowe tłuszcze. Są nimi orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, migdały, siemię lniane, nasiona chia, czy wiórki kokosowe. Niewielki ich dodatek, w postaci 1-2 łyżeczek, wzbogaci smak śniadania, jednocześnie dostarczając tłuszczu opóźniającego wchłanianie cukru owocowego.

Dobry wybór dla każdego?

Ten sam wybór żywieniowy, dla jednej osoby może okazać się zdrowy, a u innej wywołać efekt niekorzystny. Kto powinien unikać owsianki? Przede wszystkim osoby zmagające się z cukrzycą i insulinoopornością. Obecne w niej owoce dostarczają cukrów, które mogą przyczynić się do wzrostu glukozy we krwi u cukrzyka lub insuliny u osoby której ten parametr na czczo jest  zbyt wysoki. Nie oznacza to konieczności całkowitej rezygnacji- u tych osób owsianka powinna pojawiać się na drugie śniadanie, być wzbogacona w orzechy obniżające wchłanianie cukrów, a jako źródło białka najlepszym wyborem będzie jogurt naturalny, czy jogurt typu Skyr.