Jak widać i czuć, od kilku tygodni sezon jesienny mocno daję się we znaki. Z tego względu wiele z Was otwiera tak zwany sezon herbatowy. Dbając o figurę, zdrowie czy licząc ilość spożywanych kalorii, niestety rezygnujemy ze słodkiej herbaty. Tylko czy to jedyna opcja, na jaką możemy sobie pozwolić? Gorzka herbata ma wielu swoich zwolenników, z czego bardzo się cieszymy, jednak dla tych, co kochają słodycz herbat i nie wyobrażają sobie wypicia gorzkiego naparu, zapraszamy do lektury. Dietetyk radzi jakie zamienniki cukru stosować do słodzenia jesiennej herbaty.

Ksylitol – dietetyk radzi

Ksylitol jest słodki, ale nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Kaloryczność ksylitolu w porównaniu z białym cukrem jest prawie o połowę mniejsza. Zarówno w wyglądzie, jak i smaku różnica jest bardzo mała, w smaku ksylitolu może być wyczuwalna nutka mięty. Jest to idealny zamiennik cukru dla osób otyłych i cukrzyków.

Erytrytol

Erytrytol to alkohol cukrowy. Organizm człowieka nie trawi erytrytolu, tylko wydala go z organizmu w niezmienionej strukturze. Dzięki czemu poziom glukozy we krwi się nie zmienia. Poziom słodyczy w porównaniu do cukru białego jest niższy o około 30%.

Maltitol

Kolejny już na liście alkohol cukrowy, który wykazuje mniejszą kaloryczność od białego cukru, w tym przypadku aż trzykrotnie. Zalecany przy diecie bezglutenowej.

Dietetyk radzi syrop z agawy

Syrop z agawy w porównaniu z cukrem białym wykazuje zmniejszoną kaloryczność. W sklepie dostępny w butelkach jako przeźroczysta lub brązowa maź przypominająca mód, lub syrop klonowy.

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy jest bardzo dobrym zamiennikiem cukru białego. W składzie cukru kokosowego znajdziemy wiele makroelementów takich jak żelazo, cynk, potas, witaminę C. Pomimo bogatego składu, indeks glikemiczny ma niski.

Stevia

Stevia to zamiennik cukru, który poziom słodkości ma 300 razy większy niż biały cukier. Wiele osób na diecie redukującej tkankę tłuszczową decyduję się na ten zamiennik do słodzenia napojów ze względu na niską cenę. Warto jednak spróbować Stevie przed zakupem większej ilości, ponieważ ma charakterystyczny smak i nie każdemu może posmakować. Warto wspomnieć, że stevia reguluje poziom cukru we krwi oraz nie zawiera kalorii.

Dietetyk radzi – herbata z dodatkami

Powyższe produkty to idealne zamienniki, które można śmiało stosować do słodzenia jesiennej herbaty. Jednak, by herbata zyskała więcej wyrazu i smaku proponujemy również inne dodatki. Idealnie sprawdzą się cytrusy takie jak pomarańcze, limonki i cytryny oraz przyprawy korzenne, np. imbir, goździki, cynamon, wanilia.

Dietetyk Poznań

Zapraszamy na konsultacje do naszej poradni dietetycznej w Poznaniu i okolicach w celu ustalenia indywidualnego planu żywienia. Konsultacje mogą odbywać się również online.