Źródła witaminy D

Witaminę D znajdziesz w wielu produktach spożywczych. Witamina przyswajana jest z pożywienia w 20%. Pozostałe 80% to promienie słoneczne. W związku z tym, że witamina D tak samo, jak A, E i K jest rozpuszczalna w tłuszczach, by wchłonęła się prawidłowo, należy dodać do posiłku porcję tłuszczu. Najlepszym źródłem witaminy D są tłuste ryby takie jak węgorz, śledź, łosoś, sardynki czy tuńczyk. Witaminę D również znajdziemy w żółtku jaj, serze żółtym oraz krowim mleku.

Witamina D – objawy oraz skutki niedoboru

90% Polaków cierpi na niedobór witaminy D ze względu na klimat. W związku z tym warto dobrać dietę tak, by wspomóc jej wchłanianie. Niedobór charakteryzuje się częstym łapaniem różnych infekcji organizmu, chorobami metabolicznymi, np. insulinooporność, PCOS. Niedobór witaminy D skutkować może między innymi nowotworami piersi, prostaty lub jelita grubego, przyśpieszonym procesem starzenia się, obniżeniem odporności, wypadaniem zębów, pogorszeniem słuchu, stanami zapalnymi skóry. Natomiast podwyższony poziom może również skutkować różnymi problemami. Objawy przedawkowania to między innymi nudności, biegunka, bóle głowy, wymioty, bóle brzucha.

Witamina D i jej naturalne źródło

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, witamina D głównie jest pozyskiwana z promieni słonecznych. W związku z tym zaleca się w okresie od maja do września przebywać na słońcu codziennie przez 15 min w godzinach między 10:00, a 15:00. Nie należy w ten czas korzystać z kremów z filtrem. Przebywaj na słońcu z odsłoniętymi rękami oraz nogami.

Dietetyk Poznań

Zapraszamy na konsultacje do naszej poradni dietetycznej w Poznaniu i okolicach w celu ustalenia indywidualnego planu żywienia. Konsultacje mogą odbywać się również online.