Dzwonek szkolny dla wielu osób już wybił, dla studentów ostatnie tygodnie leniuchowania, a pracujący? No cóż. Sami wiemy jak jest :) Ważne jest, by w trakcie dnia zadbać o energię oraz siłę do działania, a w tym wpisie poznasz zdrowe posiłki, które idealnie sprawdzą się na uczelnie oraz do szkoły i będą odskocznią od standardowych i nudnych kanapek. Nasz poprzedni post dotyczący zdrowych przekąsek do szkoły i na uczelnie znajdziesz tutaj.

Tortilla śniadaniowa z kurczakiem

Tortilla idealnie sprawdzi się na śniadanie w szkole, na uczelni oraz w pracy. Dostarcza energii, jest wygodna do spożycia i dobrze smakuje na zimno. Poznaj naszą kompozycje, która może Ci posmakować.

Placki tortilli posmaruj pastą warzywną, np. z papryki. Na tak przygotowany placek wyłóż świeże warzywa: sałatę, pomidorki pokrojone w plasterki, paseczki ogórka, drobno posiekaną cebulę oraz paprykę pokrojoną w paseczki. Na warzywa połóż podsmażoną na małej ilości oleju kurczaka zamarynowanego w ulubionych przyprawach. Zwiń i gotowe.

Tortilla śniadaniowa z szynką

Druga kompozycja jest jeszcze szybsza do przygotowania i nie wymaga obróbki cieplnej. Jest to tortilla posmarowana serkiem śniadaniowym, np. almette z ziołami. Na taki placek poukładaj sałatę, plasterki chudej wędliny oraz ser żółty. Pokrojony w paski ogórek (świeży lub konserwowy) połóż wzdłuż tortilli bliżej dolnej krawędzi i zwiń.

Omlet na słono z pomidorkami i szpinakiem

Do przygotowania omletu potrzebne Ci będą 2 jajka, garść szpinaku, 25g mąki najlepiej pełnoziarnistej, pomidorki, sól oraz olej do smażenia. Mieszamy mąkę, sól, jajka oraz szpinak najlepiej mikserem. Do gotowej masy dodajemy pokrojone w plasterki pomidorki i na rozgrzanej patelni wylewamy ciasto. Smażymy z obu stron, a po smażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowy.

Placuszki bananowe z owocami

Posiłek na słodko zawsze jest mile widziany. Szczególnie kiedy dni są coraz zimniejsze i już tęsknimy za wakacyjnym słońcem. Na poprawę humoru w te dni idealnie sprawdzą się właśnie zdrowe posiłki na słodko, jakim są między innymi placuszki bananowe. Dwa dojrzałe banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w mikserze razem z 2 jajkami oraz połową szklanki płatków owsianych. W zależności od preferencji możemy miksować na gładką masę lub po prostu mieszać do połączenia się składników. Smaż z obu stron do zarumienienia się placków. Wskazówka: jeśli na placuszkach powstają pęcherzyki powietrza to czas na odwracanie placków. Podawaj z ulubionymi owocami, np. malinami, truskawkami, brzoskwiniami lub jabłkiem.

Dietetyk Poznań

Zapraszamy na konsultacje do naszej poradni dietetycznej w Poznaniu i okolicach w celu ustalenia indywidualnego planu żywienia. Konsultacje mogą odbywać się również online.